2011. május 5., csütörtök

DUB vs DUBSTEP, DUB vs Punk - Dubológia II.

A dubot manapság leginkább a néhány éve feltűnt dubstep műfaj okán ismerhetik sokan.

A dubstepnek aránylag kicsi, de annál masszívabb rajongótábora van, annak ellenére, hogy a party látott tömegek jelentős része úgy vélekedik a műfajról, hogy ,,ahhoz túl lassú, hogy tánczeneként funkcionáljon, ellenben ahhoz túl energikus, hogy otthoni háttérzeneként hallgassuk".  A dubstep az egyetlen műfaj, ami nevében utal zenei gyökerére, vagyis a dub reggae-re.  Ettől függetlenül sokkal több zenei műfaj táplálkozik a stúdiócentrikus, effektekkel operáló, a remix és adj kultúrát megalapozó dubból. Ki gondolta volna, hogy Paul McCartney is látogatást tett a '70-es években Lee Perry Black Ark Studiojában?

Ugyanígy a punklegendák is ellátogattak Jamaikába, hogy magukba szívjanak egy kis inspirációt, miután kifogytak az ötletekből.

[caption id="attachment_138" align="aligncenter" width="171" caption="Big Youth és Johnny Rotten"][/caption]

Az első kifejezetten dubnak készült felvétel (vagyis nem egy eredeti szám remixe) az alábbi videó tanusága szerint Lee Perry és King Tubbytól a Blackboard Jungle.  Ezen a címen futott a mozikban az ötvenes években egy film. És ebben filmben szólalt elsők között rock'n'rRoll zene a filmtörténet folyamán (Rock around the clock - Bill Haley & His Comets). Micsoda összefüggések!

Az alábbi videó a Subatomic Sound System promóciós anyaga, de ez ne zavarjon bennünket: élvezzük a zenét és a narrátor hölgy sajátos karibi kiejtését!
http://www.youtube.com/watch?v=b_82ZMRnU0U

1 megjegyzés:

  1. Bocs, Dubblestandart kimaradt a felsorolásból. vagyis ők is remixelték LSP-t.

    VálaszTörlés

Szólj hozzánk!